Skip to main content

Podjetje Volvo Car Group bo prevzelo lastništvo nad tovarno Luqiao od podjetja Geely Holding

22.10.2021

Podjetje Volvo Car Group je s svojim matičnim podjetjem Geely Holding doseglo dogovor o prevzemu popolnega lastništva nad proizvodnimi dejavnostmi v tovarni Luqiao na Kitajskem in konsolidaciji tovarne v okviru lastnega premoženja podjetja.

Volvo proizvodnja

 

Po prejšnjih dogovorih med obema strankama ta prenos pomeni, da bo v naslednjih dveh letih podjetje Volvo Cars v celoti lastnik vseh tovarn, ki proizvajajo njegove avtomobile.

Proizvodne zmogljivosti tovarne bodo v celoti na voljo podjetju Volvo Car Group, kar bo dodatno okrepilo položaj podjetja na največjem trgu na Kitajskem. Poleg tega prenos ustvarja jasnejšo lastniško strukturo tako v podjetju Volvo Car Group kot v podjetju Geely Holding.

Proizvodni obrat, ki je od ustanovitve leta 2017 v lasti podjetja Geely Holding ob operativni podpori podjetja Volvo Cars, bo še naprej izdeloval Volvo XC40, popolnoma električna modela avtomobilov XC40 Recharge in Polestar 2.

V skladu s konvencijo o poimenovanju podjetja Volvo Cars za druge tovarne na Kitajskem se bo tovarna Luqiao odslej imenovala tovarna Taizhou, ki bo odražala ime domačega mesta namesto domačega okrožja.

„Prenos tovarne Taizhou je zdrava in logična poteza za obe strani, saj je tovarna v celoti namenjena proizvodnji avtomobilov podjetja Volvo Car Group,“ je dejal Javier Varela, vodja oddelka za inženiring in operacije. „Simbolično je, da nam bo tovarna, ki je proizvedla prvo enoto našega prvega popolnoma električnega avtomobila, Polestar 2, še naprej pomagala rasti pri našem cilju, da postanemo svetovni vodja v segmentu premjskih električnih avtomobilov.“

Tovarna Taizhou je dober primer uspešnega sodelovanja med podjetjem Volvo Cars in podjetjem Geely Holding, saj tovarna zagotavlja podjetju Volvo Cars obseg, ki je potreben za nadaljevanje njegove močne rasti na Kitajskem. Vsi modeli, ki jih danes izdelujejo, temeljijo na kompaktni modularni arhitekturi (Compact Modular Architecture - CMA), ki sta jo skupaj razvila podjetje Volvo Cars in podjetje Geely Holding.

Podjetji Geely Holding in Volvo Cars si nenehno prizadevata za povečevanje optimizacije sodelovanja in operativne strukture v širši skupini. Prenos tovarne Taizhou sledi ustanovitvi podjetja Aurobay, novega, samostojnega podjetja, ki združuje operacije pogonskih pogonskih sklopov podjetij, in julijskega sporazuma, v katerem je navedeno, da bo podjetje Volvo Cars prevzelo delež podjetja Geely Holding v skupnih vlaganjih podjetij na Kitajskem.

Ker podjetje Volvo Cars že upravlja tovarno Taizhou, po današnjem dogovoru ne bo prišlo do sprememb. Vseh 2.600 zaposlenih v tovarni, vključno s proizvodnimi in podpornimi funkcijami, bodo iz podjetja Geely Holding premestili v podjetje Volvo Cars.
-------------------------------

Volvo Car Group v letu 2020
V poslovnem letu 2020 je Volvo Car Group zabeležil dobiček iz poslovanja v višini 8.5 BSEK (14.3 BSEK v letu 2019). Prihodki v tem obdobju so znašali 262.8 BSEK (274.1 BSEK). V celotnem letu 2020 je svetovna prodaja dosegla 661.713 (705.452) avtomobilov, kar je 6,2 odstotka manj kot v letu 2019.

O Volvo Car Group
Volvo Cars je bil ustanovljen leta 1927. Danes je ena najbolj znanih in uglednih blagovnih znamk na svetu s prodajo 661.713 avtomobilov v letu 2020 v približno 100 državah. Volvo Cars je od leta 2010 v lasti kitajskega holdinga Zhejiang Geely Holding.

Od decembra 2020 naprej je Volvo Cars v povprečju zaposloval približno 40.000 (41.500) delavcev, zaposlenih za polni delovni čas. Sedež podjetja Volvo Cars, razvoj izdelkov, trženje in administracija se v glavnem nahajajo v Göteborgu na Švedskem. Sedež podjetja Volvo Cars za azijsko-pacifiško regijo se nahaja v Šanghaju. Glavne tovarne za proizvodnjo avtomobilov podjetja se nahajajo v Göteborgu (Švedska), Gentu (Belgija), Južni Karolini (ZDA), Chengduju in Daqingu (Kitajska), medtem ko se motorji izdelujejo v Skövdeju (Švedska) in Zhangjiakou (Kitajska), komponente karoserije pa v Olofströmu (Švedska).

V skladu s svojim novim poslanstvom podjetja želi Volvo Cars strankam zagotoviti svobodo gibanja na oseben, trajnosten in varen način. To poslanstvo se odraža v številnih poslovnih ambicijah: na primer, do sredine tega desetletja želi, da bodo polovico njegove svetovne prodaje predstavljala povsem električna vozila, da bodo polovico njegovega svetovnega obsega prodali prek spleta in da bodo vzpostavili pet milijonov neposrednega poslovanja s potrošniki. Volvo Cars je prav tako zavezan nenehnemu zmanjševanju emisij ogljika s ciljem, da bi do leta 2040 postal podnebno nevtralno podjetje.
 

Preberite tudi

{{ item.title }}
{{ item.created_date }}